Advies over PDA

PDA is een complex, minder goed begrepen en tamelijk onbekend gedragsprofiel, waarbij vaak een hoge angst en een sterke behoefte aan controle zichtbaar is.

Het is echter een op (overlevings)angst gebaseerde behoefte aan autonomie (en authenticiteit en gelijkwaardigheid). Het brein van een PDA-er detecteert gevaar bij het verlies van autonomie/controle en dat triggert een overlevingsreactie (vechten, vluchten en soms bevriezen). Dit uit zich in het vermijden van verwachtingen (vragen & eisen) en de drang om de hele tijd de controle te houden, waardoor de angstgevoelens verminderen of voorkomen worden.

PDA wordt over het algemeen beschouwd als een profiel binnen het autismespectrum, echter ziet men ook links met ADHD, andere diagnoses en bijv. ook hoogbegaafdheid. Het is voor het eerst beschreven door de Britse ontwikkelingspsycholoog Elizabeth Newson in 1980. Sinds die tijd is er (voornamelijk in Engeland) veel over geschreven, echter staat PDA niet in de DSM of ICD en zijn er verschillende visies op wat het is en hoe het van invloed is op iemands leven.

Neem contact met ons op om de advies-, (ambulante) begeleidings- en coachingsmogelijkheden te bespreken.

Trainingen

Naast advies en (ambulante) begeleiding, geeft iQBegrijp ook trainingen over PDA. Klik op onderstaande knop voor alle informatie over de PDA-trainingen die iQBegrijp organiseert.

 

[Deze pagina wordt nog verder aangevuld.]

Door mijn uitgebreide trainingen op het gebied van PDA en mijn ervaring met het opvoeden en begeleiden van PDAers, kan ik je voorzien van passend advies.

Onze aanpak is passend voor jeugdigen waarbij (een vermoeden van) begaafdheid, hoogbegaafdheid en/of PDA is. Onze kennis en begeleiding/coaching is hierop afgestemd en zal daarom in veel gevallen niet passend zijn voor jeugdigen waarbij er geen sprake is van (een vermoeden van) (hoog)begaafdheid en/of PDA.

Onze aanpak is minder tot niet geschikt bij middelenverslaving, bepaalde psychiatrische aandoeningen (zoals psychoses of bipolaire stoornissen), ernstige hechtingsproblematiek, complexe gezinsproblematiek en gezinnen/jeugdigen waarbij justitie betrokken is of sprake is van een OTS.

Twijfel je of je bij ons aan het juiste adres bent? Neem gerust contact met ons op. Samen bespreken we dan of wij (of een andere professional uit ons ruime netwerk) wat voor je kan betekenen.

Begeleiding

HB-Kindercoaching

Coaching

Didactisch onderzoek

Trainingen

Advies

Advies

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

iQBegrijp is een handelsnaam van iQMaak | KvK 60717998