Peers4Parents
Begeleiding van de emotionele ontwikkeling van je (vermoedelijk) hoogbegaafde kind(eren)
Peers4Parents – oudergespreksgroepen
Peers4Parents Experience in de Week van de Hoogbegaafdheid 2022
In de Week van de Hoogbegaafdheid 2022 organiseren we op dinsdag 8 maart (en door grote belangstelling ook nog één op dinsdag 22 maart) een online Peers4Parents Experience, zodat je hiermee kunt kennismaken.
Zie https://iQBegrijp.nl/activiteit/hbweek2022-p4p/ voor meer informatie.
Biqkels en iQBegrijp nodigen je uit voor een Peers4Parents-oudergespreksgroep met andere ouders van (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen.
Peers4Parents is een landelijk initiatief dat ouders ondersteunt in de emotionele begeleiding van hun (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen. Het opvoeden van een hoogbegaafd kind brengt bijzondere momenten, voldoening én uitdagingen met zich mee.
Wil jij graag:
• ontdekken hoe je je kind beter kunt begrijpen?
• ervaringen delen met andere ouders die jou begrijpen?
• handvatten vinden om je kind emotioneel te kunnen begeleiden?
• de communicatie en relatie met je kind, partner en/of school verbeteren?
Uniek aan de oudergespreksgroepen is dat deze ouders ondersteunen in het vinden van hun eigen, persoonlijke manier om hun kinderen emotioneel te begeleiden. Zij vinden empowerment, zodat ze vanuit hun eigen kracht naast hun kind kunnen staan.
In een kleine groep komen ouders 5 keer bij elkaar om te praten over een bepaald thema. De thema’s zijn gebaseerd op het boek De begeleiding van hoogbegaafde kinderen van James Webb (naar onze mening verplichte kost voor iedere ouder van een (vermoedelijk) hoogbegaafd kind!). Zo gaat het onder andere over intensiteit, kenmerken van begaafde kinderen, communicatie, zelfregulatie, plek in het gezin. Ieder thema is zo opgezet dat het niet alleen kennis en inzicht geeft, maar vooral ook ruimte biedt aan het uitwisselen van ervaringen en leren van elkaar.
De focus in Peers4Parents-groepen ligt niet op onderwijs (waar het bij hoogbegaafdheid al gauw over lijkt te gaan), maar op de emotionele en sociale behoeften van hoogbegaafde kinderen en de belangrijke rol die ouders daarin kunnen spelen. Naast het delen van ervaringen hebben ouders ook vaak behoefte aan praktische handvatten. Daarom laten we je tijdens deze avonden ook kennismaken met Positive Discipline, een opvoedfilosofie die goed aansluit bij hoogbegaafde kinderen en een mooie overlap heeft met Peers4Parents.
Praktische info
Data en tijden
Serie 1 (2022) (alle avonden 20.00 – 21.30 uur):
- 10 mei (live), thema: Kenmerken van begaafde kinderen
- 17 mei (online), thema: Communicatie
- 24 mei (online), thema: Motivatie, enthousiasme en onderpresteren
- 7 juni (online), thema: Discipline en zelfmanagement
- 14 juni (live): Intensiteit, perfectionisme en stress
- (reserve) 21 juni
Serie 2 (2022) (alle avonden 20.00 – 21.30 uur):
- 27 september (live): Kenmerken van begaafde kinderen (herhaling) + Sociale contacten: het belang van peers
- 4 oktober (online): Idealisme, (on)gelukkig zijn en depressie
- 11 oktober (online): Andere kinderen in het gezin: enig kind of broers en zussen
- 25 oktober* (online): Waarden en tradities & uniek en onderscheidend zijn
- 1 november* (live): De complexiteit van succesvol ouderschap
- (reserve) 8 november*
Locatie
Omdat de deelnemers aan deze groep waarschijnlijk uit een groot gebied komen, houden we deze reeksen deels in één van onze praktijkruimtes en deels online.
- Eerste en vijfde bijeenkomst: Meppel en/of Zuidlaren (in overleg met de groep)
- Tweede t/m vierde bijeenkomst: online via Zoom
Prijs
Per serie van 5 bijeenkomsten betaal je € 275,- per gezin/ouderpaar. Schrijf je je meteen in voor beide series dan betaal je € 495,-. Twijfel je nog? Je kunt tot één dag voor de 5e bijeenkomst inschrijven voor het vervolg om gebruik te maken van de combinatiekorting.
Verplichte literatuur (zelf aanschaffen)
De begeleiding van hoogbegaafde kinderen (James T. Webb, et al.), 2e of 3e druk
ISBN 3e druk: 9789023257240
Mail/bel gerust als je vragen hebt.
*Als er deelnemers uit vakantieregio Midden zijn, dan houden we daar rekening mee. De data met een sterretje zullen dan één week opgeschoven worden. De laatste 2 bijeenkomsten zijn dan op 1 en 8 november, met 15 november als reservedatum.
In samenwerking met Biqkels
Peers4Parents-groepen worden altijd begeleid door twee facilitators.
Mariëtte Dijkstra van Biqkels en Sjoerd Dirk Meijer van iQBegrijp zijn de gecertificeerde Peers4Parents-facilitators.
Geïnspireerd door het wetenschappelijk gefundeerde inzicht dat het emotionele welbevinden het meest bepalend is voor de levensloop en het levensgeluk van begaafde kinderen, staat de begeleiding van de emotionele ontwikkeling van begaafde kinderen centraal tijdens de Peers4Parents-oudergespreksgroepen.
Onze aanpak is passend voor jeugdigen waarbij (een vermoeden van) begaafdheid of hoogbegaafdheid is. Onze kennis en begeleiding/coaching is hierop afgestemd en zal daarom in veel gevallen niet passend zijn voor jeugdigen waarbij er geen sprake is van (een vermoeden van) (hoog)begaafdheid.
Onze aanpak is minder tot niet geschikt bij middelenverslaving, bepaalde psychiatrische aandoeningen (zoals psychoses of bipolaire stoornissen), ernstige hechtingsproblematiek, complexe gezinsproblematiek met geweld en gezinnen/jeugdigen waarbij justitie betrokken is of sprake is van een OTS.
Twijfel je of je bij ons aan het juiste adres bent? Neem gerust contact met ons op. Samen bespreken we dan of wij (of een andere professional uit ons ruime netwerk) wat voor je kunnen betekenen.