Advies over PDA

PDA is een complex, minder goed begrepen en tamelijk onbekend gedragsprofiel, waarbij vaak een hoge angst en een sterke behoefte aan controle zichtbaar is.

Het is echter een op (overlevings)angst gebaseerde behoefte aan autonomie (en authenticiteit en gelijkwaardigheid). Het brein van een PDA-er detecteert gevaar bij het verlies van autonomie/controle en dat triggert een overlevingsreactie (vechten, vluchten en soms bevriezen). Dit uit zich in het vermijden van verwachtingen (vragen & eisen) en de drang om de hele tijd de controle te houden, waardoor de angstgevoelens verminderen of voorkomen worden.

PDA wordt over het algemeen beschouwd als een profiel binnen het autismespectrum, echter ziet men ook links met ADHD, andere diagnoses en bijv. ook hoogbegaafdheid. Het is voor het eerst beschreven door de Britse ontwikkelingspsycholoog Elizabeth Newson in 1980. Sinds die tijd is er (voornamelijk in Engeland) veel over geschreven, echter staat PDA niet in de DSM of ICD en zijn er verschillende visies op wat het is en hoe het van invloed is op iemands leven.

 

[Deze pagina wordt nog verder aangevuld.]

PDA-training voor professionals

Op woensdag 11 december 2024 organiseert iQBegrijp in Meppel een training over PDA (Pervasieve Drang naar Autonomie/Pathological Demand Avoidance) voor professionals (hulpverleners/leerkrachten/onderwijsondersteuners).

Na het volgen van deze cursus:
1. begrijp je wat PDA is.
2. begrijp je de impact die PDA heeft op kind, jongere of jongvolwassene en hoe je ze zou kunnen ondersteunen.
3. begrijp je wat de meest effectieve manieren zijn om kinderen, jongeren en jongvolwassenen met PDA te ondersteunen als hun gedrag uitdagend wordt.
4. begrijp je welke effecten PDA heeft op het leren en de ontwikkeling en hoe je de impact hiervan kunt verminderen.

Qua inhoud is de training gelijk aan de Level 2 PDA-training van de Engelse Laura Kerbey van P-AST, met aanpassingen naar de Nederlandse situatie.
Laura heeft een aantal boeken geschreven over PDA en heeft meer dan 20 jaar ervaring in het werken met PDAers.
Met toestemming van P-AST geeft iQBegrijp deze training in Nederland en Vlaanderen om de kennis over PDA ook in het Nederlands taalgebied te verspreiden.

Zoals Laura schrijft: Traditionele autismestrategieën werken niet bij mensen met PDA en kunnen de angst juist vergroten. Benaderingen die gebaseerd zijn op goede relaties, autonomie en flexibiliteit zijn veel effectiever. Daarom is het van het grootste belang dat we mensen over de hele wereld kennis bijbrengen over PDA, zodat ze PDAers op de juiste manier kunnen gaan ondersteunen en kunnen stoppen met ineffectieve praktijken die het alleen maar erger maken voor de mensen om wie we geven.

De training wordt op woensdag 11 december 2024 van 10.00 tot 16.30 uur in Meppel gegeven en kost € 250,- (vrijgesteld van BTW). Hierbij inbegrepen zijn koffie, thee, koekjes, cursusmateriaal en bewijs van deelname.

PDA-training voor professionals!

Illustratie: Celine van Vliet

Door mijn uitgebreide trainingen op het gebied van PDA en mijn ervaring met het opvoeden en begeleiden van PDAers, kan ik je voorzien van passend advies.

Onze aanpak is passend voor jeugdigen waarbij (een vermoeden van) begaafdheid, hoogbegaafdheid en/of PDA is. Onze kennis en begeleiding/coaching is hierop afgestemd en zal daarom in veel gevallen niet passend zijn voor jeugdigen waarbij er geen sprake is van (een vermoeden van) (hoog)begaafdheid en/of PDA.

Onze aanpak is minder tot niet geschikt bij middelenverslaving, bepaalde psychiatrische aandoeningen (zoals psychoses of bipolaire stoornissen), ernstige hechtingsproblematiek, complexe gezinsproblematiek en gezinnen/jeugdigen waarbij justitie betrokken is of sprake is van een OTS.

Twijfel je of je bij ons aan het juiste adres bent? Neem gerust contact met ons op. Samen bespreken we dan of wij (of een andere professional uit ons ruime netwerk) wat voor je kan betekenen.

Begeleiding

HB-Kindercoaching

Coaching

Jongens in hun Kracht-training

Jongens in Evenwicht

Advies

Advies

Didactisch onderzoek

Didactisch onderzoek

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

iQBegrijp is een handelsnaam van iQMaak | KvK 60717998