TRAININGEN
Voor ouders, hulpverleners en leerkrachten van kinderen en jongeren met PDA.
Trainingen over PDA
Basistraining PDA voor professionals

- Omschrijving
- Doelen
- Locatie en tijden
- Tijdsduur
- Doelgroepen
- Materiaal
- Kosten
- Accreditatie
- Voorwaarden
- Aanmelden
- Vragen?
iQBegrijp organiseert regelmatig de basistraining over PDA (pervasieve drang naar autonomie/Pathological Demand Avoidance) voor professionals (hulpverleners/leerkrachten/onderwijsondersteuners).
Qua inhoud is de training gelijk aan de Level 2 PDA-training van de Engelse Laura Kerbey van P-AST, met aanpassingen naar de Nederlandse situatie.
Laura heeft een aantal boeken geschreven over PDA en heeft meer dan 20 jaar ervaring in het werken met PDAers.
Met toestemming van P-AST geeft iQBegrijp deze training in Nederland en Vlaanderen om de kennis over PDA ook in het Nederlands taalgebied te verspreiden.
Zoals Laura schrijft: Traditionele autismestrategieën werken niet bij mensen met PDA en kunnen de angst juist vergroten. Benaderingen die gebaseerd zijn op goede relaties, autonomie en flexibiliteit zijn veel effectiever. Daarom is het van het grootste belang dat we mensen over de hele wereld kennis bijbrengen over PDA, zodat ze PDAers op de juiste manier kunnen gaan ondersteunen en kunnen stoppen met ineffectieve praktijken die het alleen maar erger maken voor de mensen om wie we geven.
Na het volgen van deze cursus:
1. begrijp je wat PDA is.
2. begrijp je de impact die PDA heeft op kind, jongere of jongvolwassene en hoe je ze zou kunnen ondersteunen.
3. begrijp je wat de meest effectieve manieren zijn om kinderen, jongeren en jongvolwassenen met PDA te ondersteunen als hun gedrag uitdagend wordt.
4. begrijp je welke effecten PDA heeft op het leren en de ontwikkeling en hoe je de impact hiervan kunt verminderen.
Donderdag 22 mei 2025 in Meppel
De training start om 10.00 uur en duurt tot 16.30 uur.
De training duurt 6 uur.
Daarnaast kan er facultatief* een werkboek met opdrachten gemaakt worden. Hiervoor staat ook 6 uur.
Als je het werkboek binnen 6 maanden na de trainingsdatum (eerder mag natuurlijk ook) mailt, dan ontvang je feedback en een beoordeling. Hou er rekening mee dat dit een paar weken kan duren.
Je hebt de mogelijkheid het resultaat te verbeteren, indien de beoordeling onvoldoende is.
*Voor accreditatie is het (met een voldoende resultaat) maken van de opdrachten uit het werkboek verplicht.
Deze training is geschikt voor medewerkers binnen de (jeugd)hulpverlening ((GZ-)psychologen, orthopedagogen(-generalist), (kinder)coaches, (ambulant) begeleiders, jeugdconsulenten, CJG-medewerkers, etc.) en onderwijs (leerkrachten, (onderwijs)ondersteunend personeel, leerplichtambtenaren, onderwijsconsulenten, etc.).
De training wordt gegeven op HBO-niveau, maar staat ook open voor professionals die op een andere opleidingsniveau werken.
Er zijn geen vooropleidingseisen.
Na afloop van de training ontvang je per e-mail minimaal de volgende materialen:
- handout van de presentatie
- werkboek
- informatiesheets
Er hoeft geen materiaal aangeschaft te worden om deze training te volgen.
De training kost € 250,- (vrijgesteld van BTW).
Hierbij inbegrepen zijn koffie, thee, versnaperingen, cursusmateriaal en bewijs van deelname.
Op dit moment is er geen accreditatie voor deze training.
Na aanmelden heb je 14 dagen bedenktijd (als particulier of als medewerker).
De training gaat door bij minimaal 5 betalende deelnemers.
iQBegrijp behoudt zich het recht voor om een deelnemer te weigeren als deze niet tot één van de vermelde doelgroepen behoort.
Je meldt je aan voor de training via het aanmeldformulier op https://formulieren.iQMaak.nl/index.php/shop/basistraining_pda_professionals/
Vragen? Mail s.v.p. naar info@iQBegrijp.nl o.v.v. Basistraining PDA.
Je mag ook bellen of appen/sms-en naar 06-42151759.
Je ontvangt binnen 5 werkdagen een reactie van ons.
Op de hoogte blijven?
iQBegrijp plant regelmatig nieuwe trainingen in, zowel voor professionals als voor ouders. Laat je gegevens achter en je ontvangt een mail, zodra er nieuwe trainingen gepland zijn.
Illustratie: Celine van Vliet
Door mijn uitgebreide trainingen op het gebied van PDA en mijn ervaring met het opvoeden en begeleiden van PDAers, kan ik je voorzien van passend advies.
Onze aanpak is passend voor jeugdigen waarbij (een vermoeden van) begaafdheid, hoogbegaafdheid en/of PDA is. Onze kennis en begeleiding/coaching is hierop afgestemd en zal daarom in veel gevallen niet passend zijn voor jeugdigen waarbij er geen sprake is van (een vermoeden van) (hoog)begaafdheid en/of PDA.
Onze aanpak is minder tot niet geschikt bij middelenverslaving, bepaalde psychiatrische aandoeningen (zoals psychoses of bipolaire stoornissen), ernstige hechtingsproblematiek, complexe gezinsproblematiek en gezinnen/jeugdigen waarbij justitie betrokken is of sprake is van een OTS.
Twijfel je of je bij ons aan het juiste adres bent? Neem gerust contact met ons op. Samen bespreken we dan of wij (of een andere professional uit ons ruime netwerk) wat voor je kan betekenen.